ذخیره سازی و پایداری اطلاعات, سرورها, فناوری

فناوری درایوهای حالت جامد (SSD) :روز به روز بزرگ‌تر و ارزان‌تر

درایوهای SSD

عرضه زیاد تراشه‌های حافظه درکنار قیمت‌گذاری رقابتی تامین‌کنندگان درایوهای SSD ، موجب افت قیمت SSD شده است و در همین حال ظرفیت درایوها نیز افزایش می‌یابد.

با اتفاقات زیاد دنیای ذخیره‌سازی، دو خبر خوب به گوش می‌رسد. قیمت رو به کاهش، ظرفیت رو به افزیش.

با توجه به گزارش سال گذشته DRAMeXchange : بازار SSD های سازمانی به سرعت در حال رشد است. فروش SSD از ۲۰ میلیون عدد در سال ۲۰۱۶ به ۳۰ میلیون عدد در سال ۲۰۱۷ افزایش خواهد یافت و انتظار می رود که این میزان رشد در ۳ سال آینده نیز ادامه یابد.

علیرغم عرضه محدود تراشه‌های حافظه و نتیجتاً رشد میانگین قیمت فروش در سه ماهه نخست سال ۲۰۱۷، DRAMeXchange انتظار داشت در سه ماهه دوم ۲۰۱۷ ، به دلیل افزایش عرضه، تقاضا کاهش یابد. عرضه افزون بر نیاز در بازار فلش‌های NAND ادامه خواهد یافت و تولیدکنندگان با فشار برای تعدیل تولید مواجه خواهد شد. پیش‌بینی می‌شود که میانگین خرید درایوهای PCIe SSD و SATA SSD ظرف سه ماه، ۱۰ درصد کاهش یابد.

علاوه بر عرضه مازاد، بعضی از تامین کنندگان SSD، استراتژی‌ قیمت رقابتی در پیش گرفته‌اند تا سهم بیشتری از بازار کسب کنند و سفارش‌های بیشتری بگیرند. بنابراین در هر حالت، خریدار پیروز میدان است.

نوع جدید SDD از Intel و Micron
همه این ها به دلیل عرضه مدلی جدید از SSD است: حافظه فلش NAND سلولی چهارسطحی یا QLC که به طور مشترک توسط Intel و Micron توسعه یافت. تراشه‌ حافظه فلش NAND دارای میلیاردها میلیارد سلول است که هرکدام، یک یا چند بیت از اطلاعات را نگهداری می‌کند. نخستین SSD ها سلول تک‌سطحی (SLC) بودند، سپس دو بیت در هر سلول (MLC) و بعد از آن سه بیت در هر سلول (TLC) از راه رسیدند و این یعنی: ظرفیت سه برابر در همان فضا.

درایو SSD

در موازنه عملی، درایوهای TLC کمی کندتر از SLC هستند و تصور میشود که طول عمر کوتاه تری نیز داشته باشند. گرچه نتیجه مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۶ آب سردی بر روی این باور ریخت و نشان داد که  گرچه همچنان برخی SSD های مورد استفاده، یک‌سطحی هستند ولی در عمل اغلب SDDها (معمولی و حرفه‌ای) به منظور دستیابی به حداکثر ظرفیت از نوع سلول های سه‌سطحی یا TLC هستند.

با وجود اینکه کمپانی Western Digital که به نوعی پدرجد سازندگان دیسک سخت HDD محسوب می‌شود، نخستین شرکتی بود که حافظه فلش NAND سلولی چهارسطحی یا QLC را معرفی کرد اما Intel و Micron در عرضه آن به بازار، گوی سبقت را از وی ربودند. البته جای تعجب نیست چرا که هرچند  Western Dtigital بدون شک دارای منابع عظیمی است ولی بهرحال دیسک ساز است در حالیکه Intel و Micron در وادی الکترونیک و دیجیتال سیر می‌کنند.

درایوهای QLC ظرفیتی بمیزان ۳۳ درصد بیشتر ار TLC با همان تعداد تراشه خواهند داشت. با این وجود سری جدید 5210ION درایوهای QLC با کاهش کارایی و دوام نوشتاری همراه است. QLC NAND دوام نوشتاری کمتری دارد در حدود ۱,۰۰۰ چرخه پاک کردن. توضیح اینکه  Program Erase  یا چرخه پاک کردن  تعداد دفعاتی است که می‌توان یک بلاک را بازنویسی کرد پیش از اینکه از کار بیوفتد. در مقابل، درایوهای سه‌سطحی یا TLC بین ۳,۰۰۰ تا ۵,۰۰۰ و درایوهای یک‌سطحی یا SLC بیش از ۱۰۰,۰۰۰ چرخه پاک کردن دارند.

در عمل، مهم تعداد نوشتار روزانه (Device Writes Per Day) است. منظور از DWPD تعداد دفعاتی است که می‌شود کل ظرفیت SSD را بطور مطمئن بازنویسی کرد. رتبه ۱ نوشتار روزانه یا DPWD به این معنی است که روی یک درایو SSD به ظرفیت ۱ ترابایت و در طول مدت گارانتی آن (که معمولا سه یا پنج سال است) می‌توان روزانه ۱ ترابایت داده نوشت بدون بروز خطا. رتبه DWPD 0.5 به این معنی است که در یک درایو ۱ ترابایت می‌توان روزانه ۵۰۰ گیگابایت بدون بروز خطا بازنویسی کرد. لذا این عدد، نماد و معیار خوبیست برای سنجش دوام QLC.

 کمپانی Micron با تولید 5210ION در ظرفیت هایی بین ۲ ترابایت تا ۸ ترابایت عمدتاً بدنبال معرفی جایگزینی برای درایوهای سخت یا HDD است و جایگاه کاربردی آن را در رده پایگاه داده از قبیل ERP، Big Data، Content Streaming و هوش مصنوعی قرار می دهد که بنوعی یک جابجایی است از جایگاه معمول SSD ها تا پیش از این یعنی: دسترسی سریع به داده هایی که اغلب مورد استفاده قرار می گیرند و عملکردی مشابه حافظه کش برای هارد دیسک های با ظرفیت های بالاتر. البته با توجه به کندی نوشتار در 5210ION، کمپانی Micron آنرا برای کاربردهایی با ویژگی و ماهیت خوانش بالا و نه نوشتار زیاد، در نظر گرفته است.

شرکت Nimbus Data درایوهای SSD با ظرفیت‌های ۵۰ ترابایت و ۱۰۰ ترابایت معرفی نموده است.

اگر ظرفیت ۸ ترابایت برای شما کافی نیست، Nimbus Data درایوهای فلش ۵۰ ترابایت و ۱۰۰ ترابایت معرفی کرده است. این درایوها در ابعاد ۳.۵ اینچ یعنی هم اندازه هارد دیسک‌های معمولی به بازار میایند در حالیکه فوق العاده کم مصرف هستند و تنها ۰.۱ وات در هر ترابایت مصرف می‌کنند.

درایو ۱۰۰ ترابایتی ExaDrive DC100 در تابستان امسال عرضه می‌شود و از ضمانت ۵ ساله “تضمین دوام نامحدود” یا “Unlimited Endurance guarantee” برخوردار خواهد بود. جای تعجب نیست که هنوز قیمتی برای این محصولات اعلام نشده اما Nimbus Data اظهار داشته است که قیمت گذاری مشابه SSD های مرغوب و با مقیاس ترابایتی خواهد بود.

با توجه به قیمت ۵۳۹ دلاری یک SSD مرغوب شرکت سامسونگ با ظرفیت ۱ ترابایت ، روی فروش زیاد این درایو های پرظرفیت شرطی نمی‌بندم.

پیش بینی می شود که در زمینه ذخیره سازهای تحت شبکه نیز تقاضای بازار برای آرایه تمام فلش یا AFA نیز افزایش یابد.

نوشته: Andy Patrizio (روزنامه‌نگار آزاد) در نشریه اینترنتی NetworkWorld بتاریخ: ۲۲ ماه مه ۲۰۱۸

منبع: networkworld

NetworkWorld is part of International Data Group – IDG

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *